Politika

CENTRALA SDA NA MUKAMA: Mladi lavovi se ne šale, Marića ne vrijedi spašavati

Izborna Komisija Gradskog odbora SDA Mostar, na čijem čelu je Amira Trbonja, prije tri dana je uputila Kadrovskoj komisiji ove stranke u Sarajevu dopis u kojem ih obavještava da su kandidati za predsjednika mostarske SDA Alis Čolaković i Salem Marić.

Prema se vidi iz dopisa Izborne komisije, Alisa Čolakovića su kandidovala tri odbora SDA Gradskih područja, dok Salem Marić ima tek jednu kandidaturu. Uz to, Marić je priložio i potpise jedne četvrtine novoizabranih delegata Skupštine GO SDA Mostar.

Skupštinu GO SDA Mostar čini 51 delegata te da od dana verifikacije počinje teći rok od 15 dana za sazivanje Skupštine, stoji u dopisu koji je upućen Kadrovskoj komisiji SDA BiH.

Na ovaj način je Izborna komisija GO SDA Mostar propustila da postupi po ranijim uputama Centrale u kojima je stajalo da kompletan izborni proces unutar GO SDA treba biti okončan 14. marta.

Prema dostupnim informacijama aktuelno rukovodstvo SDA Mostara je iskoristilo privatnu posjetu predsjednika stranke Bakira Izetbegovića Drežnici, da ga informira da procesi neće biti dovršeni u zadanom roku. To potvrđuje i dopis koji je Izborna komisija poslala a koji otvara dodatni rok od 15 dana za sazivanje Skupštine GO SDA Mostar.

Problem za Centralu SDA leži u činjenici da je na ovaj način zakočen praktično i izbor rukovodstvo KO SDA HNK a svako odugovlačenje dovodi SDA u sve teži položaj uoči predstojećih lokalnih izbora. Sve veća polarizacija između dvije struje unutar SDA Mostara i tenzije koje su vidljive na svakom koraku, teško da mogu izroditi kvalitetne pripreme za izbore a kamoli polučiti i dobar rezultat.

Sa druge strane, Marić je ovim odgađanjem produžio vlastitu nadu da bi mogao nekako dosegnuti magičnu cifru od 26 ruku izabranih delegata koji će glasati za njega. Prema aktalnom stanju na terenu i kada bi dobio podršku Edina Mušića i tri – četiri delagata koje on kontroliše, još uvijek je u minusu i teško može ugroziti Čolakovića.

U slučaju da ne osigura podršku 26 delegata, mogući scenario, o kojem se sve više govori, je da se serijom ostavki ljudi zaduženih za sprovođenje izbornog procesa dođe u situaciju da je nemoguće sazvati Skupštinu GO SDA Mostar, te bi centrala SDA u tom slučaju bila prinuđena uvesti povjereništvo.

Zagovornici ovakvog raspleta polažu nadu da bi u tom slučaju na čelu povjereništva bio Šerif Špago. Međutim, prema informacijama koje ima mostar.live, u vrhu SDA nisu zadovoljni dosadašnjim izbornim procesom u Mostaru i smatraju da bi ovakvo “iznuđeno”uvođenje povjereništva dovelo do potpunog raskola u SDA Mostara.

Zbog toga će izbjegavati takav korak koliko god je moguće i namjeravaju organizirati zajednički sastanak Kolegija SDA BiH sa predstavnicima obe političke “struje” unutar SDA Hercegovine, kako bi se pokušale “smiriti strasti”.

Ukoliko povjereništvo bude ipak neizbježno, kako saznajemo od izvora iz samog vrha SDA, na njegovom čelu bi mogao biti Džafer Alić ili čak Adil Šuta.

Prema ovom izvoru vrh SDA neće rizikovati slabljenje stranke i loš rezultat na lokalnim oktobarskim izborima zbog personalnih afiniteta i svjestan je da u ovom trenutku kontrolu nad procesima unutar stranke ipak imaju “mladi lavovi”.

Povezani članci