Politika

ČENGIĆ PROZVAO SCHMIDTA: Ismijavaju vas u parlamentu FBiH, nametnite povećanje invalidnina

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić je i dalje veoma aktivan iako je njegov mandat pri kraju. Pozvao je Visokog predstavnika da konačno djeluje jer se ne poštuju njegove odluke.

Vlada FBiH je u nacrt novog zakona uključila njegove izmjene i dopune da se povećaju invalidnine u FBiH kojima se reguliše da bude osnovica od 80% minimalne plate, a ne nominalni iznos kojim su Oružane snage prevarene 2016. godine.

Objektivno procedura ne može biti brzo završena zbog čega Čengić insistira da se izmjene i dopune zakona koje je predložio usvoje do kraja godine. Opravdanje vidi u činjenici da je Predstavnički dom prije više od 100 dana usvojio zakon, a Dom naroda ga nije stavio na dnevni red.

- Pozivam Visokog predstavnika da nametne ovaj zakon, jer ga je predsjedavajući Doma naroda ismijao i napravio diletantom, jer ga nije stavio na dnevni red u rokovima koje je Schmidt propisao nametnutim Ustavom, rekao je Schmidt.

Prema Čengiićevom mišljenju ukoliko to ne učini onda će Schmidt pokazati da su snage koje ga ismijavaju kao diplomatu i političara potpuno u pravu i da njegove izmjene koje imaju za cilj prolaznost zakona kroz Parlament apsolutno ne funkcionišu.

- Dobio sam stotine pisama i mailova majki djece sa autizmom koje su zabrinute sa novim tekstom zakona, svako pismo sam pročitao i obećavam da ću se boriti da niti jedno dijete ne ostane bez svojih prava ovim zakonom.Borbu ću voditi u federalnim institucijama ukoliko budem imenovan, ili na ulici zajedno sa vama.Javna rasprava je prilika da razjasnimo sve nedoumice, rekao je Čengić.

Povezani članci