Politika

ČAVARA VIŠE NIJE OPTIMIST: Zauzeli busije i pucaju po drugima

Od odluke o otvaranju pregovora za članstvo, umjesto novog zamaha, predanog rada i ubrzanih koraka, svi procesi su stali. Nijedan uslov za početak procedure pregovaranja nije ispunjen. Vlast uglavnom zaglavljena u dnevno-političkom prepucavanju, za sada, ne može ni korak naprijed.

Tehničke sjednice, sporedne teme i opstrukcije. Reformski zakoni su već dugo zaustavljeni na političkim preprekama, pa ih je vladajuća koalicija pospremila u ladicu. Ironično, baš u vrijeme kada je BiH na poziciji nikad bližoj Evropskoj uniji. Otvaranje pregovora čeka volju i zakone. U ovom periodu najviše pokušaja broji zakon o zaštiti ličnih podataka.

„Još nijednom nije se ni sastala ta komisija koja treba da radi nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka. To dokazuje da li možemo očekivati da će nastaviti aktivnosti“, podsjeća Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

U Vijeću ministara BiH ovaj zakon opstaje samo do usvajanja dnevnog reda. Svaki put je skinut uz objašnjenje da mu treba dorada. A, od aktivnosti nema ništa. Državna koalicija je već mjesecima uspavana. Partneri se ne sastaju, a rezultati zajedničkog rada u parlamentu izostaju. Vijeće ministara BiH, po sopstvenoj ocjeni, zasjeda bez svrhe.

„Ne vidim da ćemo imati neke velike iskorake, a čak i ako ih budemo imali - oni će biti prespori“, napominje ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (NS).

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) smatra da su svi zauzeli svoje busije i da retorikom pucaju po drugima.

U takvim okolnostima nema ni optimizma u vlasti da će se uskoro vratiti na početne postavke i nastaviti gdje su stali.

„Očekivati da se može nastaviti istim tempom - mislim da bi bilo možda malo naivno. S druge strane, to sam ja još tada naglašavao, nije samo pitanje ljetne pauze, ovo je pitanje vrlo intenzivnog ulaska u ono što se može nazvati neoficijelna izborna kampanja za lokalne izbore“, ističe politički analitičar Adnan Huskić.

Dok je fokus na unutrašnjim procesima, vrata Unije širom su otvorena. Uzalud. Zato Johann Sattler, bivši šef Delegacije EU-a u BiH, iz naše zemlje odlazi razočaran: „Nismo imali istinskih pomaka u smislu realizacije reformi. Nisu usvojeni zakoni koji su potrebni za realizaciju narednih koraka“.

„To je znak za uzbunu. Pokazuje da vladajuća koalicija ništa ne čini na evropskom putu BiH“, upozorava Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Uzbune nema, naprotiv. A, odlazak Sattlera utječe i na evropski put BiH. Barem, privremeno.

„Odlazak Johanna Sattlera sasvim sigurno jeste stvorio jedan vakuum. I sada je pitanje koliko dugo će njegovom nasljedniku trebati prije svega da ocijeni situaciju, parametre unutar kojih se trenutno nalazimo, pa da vidimo da li je moguće nešto u postizbornom periodu da bi se eventualno u pripremama za Vijeće u decembru BiH mogla pomjeriti na svom evropskom putu“, dodaje Huskić.

Do tada, zadaća je poznata. I obaveza vlasti da se konačno aktivira jer prioriteti predugo čekaju. Između ostalih, Zakon o sudu čeka dogovor za sjedište apelacionog odjeljenja. Zakon o VSTV-u još nije stigao do suštinskih izmjena. U Radnoj grupi na usaglašavanju je Zakon o državnoj kontroli. Sve u pripremi, a nikako do realizacije. Državna koalicija, svejedno, uvijek spremna podsjetiti na pohvalu Evropske komisije - da su za godinu uradili više od prethodnika za cijelu deceniju. No, stara slava do novih iskoraka ne vodi.

Povezani članci