Politika

BURNO U CENTRALI SDP-a: Nikšić objavio konačnu odluku - Oni više nisu partneri

"Ono što smo danas usaglasili i što je nekakav konačan stav kada je u pitanju ZNG, Trojka je više ne smatra partnerom", kazao je danas Nermin Nikšić nakon sastanka stranaka "Osmorke" u Sarajevu.

 

“Sa nama ne mogu biti u kombinaciji u Kantonu Sarajevo, u FBiH, na državnom nivou svakako nisu dio te priče”, dodao je Nikšić.

“Oni imaju poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da u toj nekoj kvoti NES s njima sarađuje kao partnerima. Kada je u pitanju “Trojka” za nas više nisu partneri”, kazao je.

On je rekao da je cilj do ponedjeljka osigurati potpise za većinu u Predstavničkom domu FBiH, te da se to prezentira OHR-u i međunarodnoj zajednici, kao i da se na kraju donese odluka da li da se podrži rukovodstvo.

"Tu postoje podijeljenja mišljenja", dodao je Nikšić.

On je pojasnio i da je dato dopuštenje da kantonalne organizacije stranaka sada razgovaraju sa svim strankama, bez izuzetka u cilju formiranja vlasti, ali da će rukovodstvo SDP-a donijeti konačnu odluku.

"Rekao sam da niko nikome ništa nije obećao, u tom smislu nije bilo prevare. Ali, da je bilo razgovora, bilo je. Da je bilo izbjegavanja razgovora - bilo je. Po našem mišljenju, trebalo je da se ispoštuje činjenica da su se ljudi povukli iz vlasti i ako smo partneri, da daju podršku, da mi nastavimo tu priču. To je bilo naše očekivanje", pojasnio je lider SDP-a.

Podvukao je kako je jasno da je Damir Marjanović (ZNG) izabran u Dom narodima glasovima Trojke i da je trebalo da se ispoštuje dogovor.

Podsjetimo, problem u koaliciji je nastao kada je Stranka za BiH i Pokret za nove generacije zahvaljujući glasovima SDA dobila delegate u Domu naroda BiH iz FBiH, a SDP nije dobio niti jednog delegata.

Uz Pokret za nove generacije stala je Stranka za BiH i NES koje su napustile Osmorku na državnom nivou jer nisu htjele da koaliraju sa SNSD-om.

Povezani članci