Politika

BURA U HERCEGOVINI: SDA nije htjela prevariti SDP, Kaplan kritizira svoje

Salmir Kaplan, zastupnik SDA u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, u emisiji Rezime izjavio je kako SDA nije 'izigrala' SDP kada je u pitanju formiranje nove Vlade ovog kantona.

"Kantonalni odbor SDA to sigurno to nije htio. Mislim da je na vrijeme kazano u kakvom je odnosu SDA sa NES-om. Činjenica je da taj odnos nije bio dovoljno izdefinisan, i sada smo se doveli u tu situaciju. Mi od svog dijela odgovornosti ne možemo pobjeći, ali čisto sumnjam da smo sami krivi", naveo je Kaplan.

On ističe da je NES prema SDA od izbora pa do danas bio 'poprilično korektan i odgovoran partner'.

"Nismo bježali od te obaveze, da li je ta obaveza podrazumijevala minstarstvo pravosuđa, da li neke druge pozicije, to je trebalo izdefinisati. SDA je trebala malo bolje da upozna centralu stranke sa dešavanjima oko formiranja vlade, na te dvije realcije je nastao neki šum, a ne zato što je neko nekog htio prevariti. Nije bilo namjere da prevarimo SDP", kategoričan je Kaplan.

Naglasio je i da jedna ruka u skupštini ne vrijedi jednog cijelog ministarstva, ali kada se uzme u obzir saradnja NES-a i SDA na drugim nivoima, onda 'ima nekog rezona da se da ministarstvo'.

Kaplan kaže da se nada da nijednom političkom akteru u HNK-a nije opcija da ova Vlada nastavi svoj mandat. Neko se rješenje mora naći, naveo je.

Upitan postoji li mogućnost da SDA odustane od stava da NES bude dio vlasti u HNK-u, kaže da bi u centrali SDA trebalo biti sastanaka na tu temu.

"Ja pitam – da li bismo mi bili ovdje da nije bilo NES-a, i da li vrijedi sada ići u opoziciju, ako ne budemo mogli više utjecati na procese. Nadam se da će neko zauzeti neki stav koji će biti najkorisniji. Imamo puno problema u kantonu, bilo bi dobro da smo dobili nove ljude", ističe Kaplan.

Odbacio je navode o tenzijama između konjičkog i mostarskog ogranka SDA:

"Nije bilo nikakve tenzije. Dva najjača ministarstva koja je dobila SDA, finansije i obrazovanje, oni su trebali da se dogovore. Valjda su se dogovorili. Ta dva kandidata su jako kvalitetna i odgovorit će dobro zadacima u resorima za koje su predloženi. SDA će imati dobru reprezentaciju", naglašava Kaplan.

Kaplan je također negirao navode da će napustiti SDA i prijeći u NiP.

"Nisam našao za shodno da demantujem nešto što je napisano bez ikakvog povoda. Odlučio sam to izignorisati", poručio je.

Omer Hujdur, zastupnik NiP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da je ova stranka od prvog dana zauzela stav da neće participirati u vladi u kojoj su SDA i HDZ.

"HDZ se nije mogao izbjeći jer ima 11 ruku. Imali smo pregovore o formiranju vlasti bez SDA. Sigurni smo da vlast sa SDA i HDZ ne može voditi u promjene. Da su mogli napraviti promjene – napravili bi ih. U ovoj konstelaciji koju smo mi zagovarali, HDZ ne bi imao kontrolni paket. Imao bi četiri ili pet ruku, a ostale jednu ili dvije ruke koje dolaze ispred hrvatskog naroda bi kontrolisale neke druge dvije stranke koje nisu prije bile u vlasti. Mogli smo nametnuti neki novi sistem", pojasnio je Hujdur.

Na pitanje da objasni stav da je SDP iznevjerio svoje glasače u Hercegovini, kaže:

"Kampanju smo gradili na ideji da postojeća vlast ne funkcioniše. I zaista je tako. Onda je malo licemjerno stupiti u vlast sa oba partnera koja su napravila takvo stanje", kazao je Hujdur.

Povezani članci