Politika

BUDŽETSKI PARAZITI: Umjesto za projekte pare usmjerili na zapošljavanje stranačke vojske

Pomalo haotična stranačka i politička situacija u Čajniču, gdje je načelnik opštine iz SDS a skupštinsku većinu predvodi SNSD, odrazila se i na  realizaciju obećanih projekata, tako da za četiri godine mnogi od njih nisu urađeni. 

 „Imali smo obećanje da uredimo grad da bude čistiji i uradili smo kontejnerske niše, tako da nema više razbacanog otpada . Kupili smo uz pomoć Vlade Republike Srpske i kamion za smeće . Zatim omogućili smo građanima sela Miljeno i Luke da se popravi sistem vodosnabdjevanja  a ujedno je vodovodna  mreža proširena na stotinjak novih domaćinstava", kaže načelnik ove opštine Goran Karadžić (SDS).

On dodaje da je asfaltirano četiri kilometra lokalnog puta i popravljeno  nekoliko drugih.

„Ali nismo mogli da isfinansiramo još  neke obećane projekte jer je skupštinska većina, predvođena SNSD, odlučivala o budžetu,  i sredstva koja su trebalo da idu u projekte kao adaptaciju soba u hotelu  i zapošljavanja ljudi, oni su novac usmjerili na primanje u radni odnos svojih prijatelja  u opštinske institucije za šta je potrošeno oko 1,5 miliona KM  narodnih para, „ istakao je Karadžić.

Pokušali smo dobiti i izjave od odbornika skupštinske većine,predbođrnr SNSD-om, koja na prijedlog načelnika, izglasava projekte, ali niko od njih nije želio da stane pred kameru. Potvrdili su da su sukobi u koaliciji na vlasti  u toku, da odbornici međusobno ne govore tako da  je i propao najavljeni opoziv načelnika opštine do kog, zbog njihovog nejedinstva , nikad nije ni došlo. 

Ovu izrazito nerazvijenu opštinu sa godišnjim budžetom od 4. miliona KM i nedovoljnoj  pomoći Vlade RS opterećuju i neobične  predizborne aktivnosti koje  se kasnije  poslije formiranja vlasti vide i na funkcioisanju lokalne zajednice.

"Na poslednjim lokalnim izborima opština Čajniče je imala najveći broj kandidata za načelnika ne po glavi stanovnika nego uopšte, pet kandidata na malo biračko tijelo od 4.00 glasača", kaže politički analitičar Miki Dačević.

Prema njegovim riječima to govori da je politika postala izrazito profesionalna djelatnost trgovačkog karaktera sa  velikim brojem odborničkih lista  i kandidata na malom biračkom trijelu.

"Ljudi vide politiku kao šansu za obezbjeđivanje egzistencije trgovinom mandatima i ostvarivanje ličnih trenutnih interesa“, dodaje Dačević. 

U Ča jniču se već prave kombinatorike kako da stranke pridobiju što više glasova i dočepaju se vlasti. Na glasače se samo misli u predizbornim vremenima a kad se ugriju fotelje a građani i njihovi životni problemi se guraju pod tepih.