Politika

BRUKA U RS-u: Političari dotaknuli dno

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posljednjem zasjedanju Prijedlog zakona o fondu solidarnosti, koji bi trebao da preuzme sva prava i obaveze postojećeg Fonda solidarnosti za obnovu i Kompenzacionog fonda.

Za opoziciju tu ne bi bilo ništa sporno, da u radu prethodna dva fonda glavni revizor nije utvrdio nepravilnosti, i da je podnesen izvještaj Narodnoj skupštini. Upozoravaju na mogući nastavak zloupotreba u humanitarnim tokovima novca u Republici Srpskoj.

Iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske mimo važećih propisa isplaćeno je - Gradu Istočno Sarajevo 300 000 maraka, privrednom društvu „Zvornik stan“ 500 000 maraka, a Agrarnom fondu Bijeljina čak tri miliona maraka. Iz Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, Opštini Novi Grad, takođe mimo propisa, isplaćeno je 300 000 maraka. Sve navedeno utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Entitetska vlada, međutim, Narodnoj skupštini nije podnijela godišnje izvještaje o radu ova dva fonda. Umjesto toga, po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti Republike Srpske, čijim formiranjem prethodna dva praktično prestaju da postoje.

ZORA VIDOVIĆ, ministar finansija Republike Srpske

"U ovom Fondu sredstva se obezbijeđuju iz budžeta sredstava RS, domaćih ili inostranih zajmova ili kredita, domaćih i inostranih donacija."

NEBOJŠA DRINIĆ, zastupnik u NSRS (PDP)

"Dobro je da imamo fondove za pomoć narodu kada zatreba. Međutim, ako pogledamo negativne revizorske izvještaje, oni su sramotni, najblaže rečeno. Zato je nužno da imamo detaljne izvještaje."

Osim Prijedloga zakona o Fondu solidarnosti, na koji je glavna primjedba opozicije netransparentnost u trošenju novca, hitno je usvojen i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji ih, između ostalih, obavezuje da Ministarstvu pravde RS dostavljaju polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

"Najbolji primjer su upravo fondovi koji će biti ugašeni, a da nisu položili račune. Dakle, vlast ne mora da polaže račune."

Iz Nevladinog sektora podsjećaju da se i sama Vlada Republike Srpske velikim dijelom finansijski oslanja na inostranstvo. Posljedično i fondovi za pomoć građanima u vanrednim okolnostima, koji se sumnjiče za nezakonite radnje i netransparentno trošenje novca. Prema indeksu percepcije korupcije Bosna i Hercegovina bilježi negativne trendove 10 godina u kontinuitetu.
 

Povezani članci