Politika

BRUKA I SRAMOTA: Dodik bez ljudskosti, mrtve koristi za politiku

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da će Vlada RS u ponedjeljak odlučiti koji dan će biti proglašen Danom žalosti u ovom entitetu zbog katastrofalnih poplava i klizišta u BiH.

Javnost se, međutim, pita kada će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijeti odluku o proglašenju Dana žalosti na nivou cijele države.

Premijer F BiH Ndermin Nikšić je izjavio da su u toku konsultacije sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH oko proglašenja nacionalnog Dana žalosti.

Nažalost, lider SNSD-a je u tom kontekstu i ovu veliku tragediju odlučio iskoristiti za negiranje države Bosne i Hercegovine. Istakao je da se dešavaju "politički pritisci da Vijeće ministara proglasi Dan žalosti" te je dodao "Vijeće ministara nije nadležno za to".

 - Vijeće ministara neće donijeti takvu odluku. To je stvar vlada RS i Federacije BiH. Vlada RS će to uraditi u ponedjeljak i odrediti koji dan će biti Dan žalosti, rekao je Dodik.

Na ovaj način Dodik proglašavanje dana žalosti svodi na dva entiteta, negira državu i javnost obmanjuje pričom da Vijeće ministara nije nadležno za to.

Povezani članci