Politika

BITKA ZA FEDERACIJU: Od Strazbura do Schmidta Bosancima ostaje samo...pita

Bosanci i Hercegovci će u svojoj državi još dugo morati sjediti na rezervnoj klupi. Dok su tamo Borjana Krišto će moći lupetati u Evropskom parlamentu da je predstavnica Hrvata. Dodik će biti uvjeren da govori u ime svih Srba, a bošnjački političari će i dalje lutati između konstitutivnosti i građanske države vagajući šta im u određenom trenutku odgovara više.

Politički korektno i državnički je član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio vijest da je Ustavni sud BiH odbio njegovu i apelaciju bivšeg mu kolege Šefika Džaferovića podnesenu zbog nametanja izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Kratko je Komšić poručio da poštuje sudske presude.

Polovina sudaca u Ustavnom sudu BiH bila je dovoljna da uz dupli glas predsjednice Valerije Galić sačuva Visokog predstavnika od bruke koja bi nastala da je Komšićeva i Džaferovićeva apelacija usvojena. Međutim, Ustavni sud nije Schmidtu olakšao poziciju jer je deblokada vlasti u F BiH čini se samo u njegovim rukama. Sam mora popravljati ono što nije dobro uradio, a ojačao je blokade i legitimno predstavljanje.

Za razliku od Ustavnog suda BiH Komšić je puno glasniji kada su u pitanju Schmidtovi potezi, posebno najava mogućnosti da ponovo intervenira kroz novo uvođenje nejednakog prava glasa. Ako su tačne špekulacije da želi dati snagu predsjedniku i potpredsjedniku F BiH koji imaju podršku 2/3 delegata u Domu naroda F BiH i 2/3 delegata u Skupštini kantona gdje je svaki od naroda najbrojniji.

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom rješenju. A to je: ukidaju se izbori u Federaciji!.

Na planirani dan izbora, Schmidt i US ambasador (bilo koji da bude), određuju ko su članovi Predsjednistva BiH iz F BiH, ko je predsjednik a ko su potpredsjednici FBiH, ko je premijer a ko su ministri! U daljoj razradi treba ozbiljno razmisliti da se ukine i Parlament F BiH. A ako se odustane od ukidanja tog parlamenta onda US amabasador (bilo koji da jeste) i Schmidt određuju ko su članovi tog parlamenta", poručio je Komšić 

Trenutno ovakva intervencija išla bi na ruku HDZ-a jer bi uz podršku stranaka iz HNS-a u ovom mandatu jedini mogli blokirati formiranje vlasti. Naime HDZ sa strankama HNS-a ima dvotrećinsku većinu u hrvatskom klubu Doma naroda F BiH i 2/3 većinu u Klubu Hrvata Skupštine HNK. SDA nema 2/3 Kluba u F BiH, a iako bi nekako stigla do 16 poslanika morala bi imati 2/3 delegata u Klubu Bošnjaka u Skupštini TK. O Srbima su svi odavno prestali brinuti u F BiH, a i da neko osigura 2/3 u srpskom klubu Doma naroda F BiH morao bi isto učiniti u Skupštini KS.

Ovakvim potezom Schmidta SDA bi se skoro onemogućila blokada formiranja vlasti u ovom mandatu. Dugoročno ukoliko bi željeli izbjeći legitimno predstavljanje građanske stranke bi se morale više potruditi u Mostaru i Sarajevu. To bi značilo da su Hrvati i Bošnjaci u tim kantonima više legitimni od ostalih u F BiH, a s obzirom na etničku strukturu Sarajeva otvorilo bi širi prostor za zloupotrebu nacionalnog izjašnjavanja u cilju popunjavanja kluba Srba u kantonalnoj Skupštini. Tamo bi po svemu sudeći moglo biti još više Srba koji će redovno ići na džumu.

Do tada Hrvati i Bošnjaci u RS i dalje neće imati mogućnost nikakve blokade. Tamo je ionako sve više Bošnjaka koji slave pravoslavne slave, a Hrvate bira uglavnom SNSD. Zabrinjavajuća je tišina većine političkih aktera na činjenicu da se u Brčkom Ševalu Memiću osporava pravo da mu u rodnom listu stoji nacionalnost Bosanac. Presude Evropskog suda za ljudska prava su svakako dugo na čekanju i ostat će sve dok EU ne odluči BiH zvanično primiti u svoju porodicu. Tamo se sa aktuelnim Ustavom BiH svakako ne može.

To dokazuje da još uvijek postoji jasan strah nacionalnih partija od Bosanaca koji valjda jedini nemaju pravo biti svoji na svome u Bosni i Hercegovini. Bez konkretne podrške Memiću i svakome ko želi biti Bosanac na emotivnom nivou ostat će i pokušaji banjalučkih SDP-ovaca da grade narativ u kojem Srbin, Hrvat i Bošnjak ne moraju biti suprotstavljeni Bosancu. Na nepravdu koja se u Brčkom pokušava činiti Memiću OHR šuti, njegovom šefu trenutno ljudska prava nisu u fokusu interesovanja.

101 dalmatinac je u BiH još uvijek radije viđen od 101 posto Bosanca. i da se ne lažemo 90 posto političara podržava tu tezu Sve ono što se dešava u F BiH jpokazuje da je ključ stabilnosti države u otklanjanju diskriminacije nad Ostalima. Bez jednakog prava za svakog čovjeka još dugo će BiH lutati između Strazbura i Schmidta, a do tada Bosancima ostaje samo...pita. Zbog ekonomnske situacije još će morati prihvatiti i da burek može biti sa sirom.