Politika

BIH NE TREBA PONOVNO PRIZNANJE: Bećirović zalutao u deklaracijama, savjetnik kritikuje medije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović od Parlamenta Italije tražio da praktično potvrdi priznanje BiH kao države neobavezujućom rezolucijom. To je naišlo na kritike za medija zbog čega se oglasio i njegov savjetnik i bivši ambasador BiH u Italiji Nerkez Arifhodžić.

Bećirović neobavezujućom rezolucijom od Parlamenta Italije traži da potvrdi podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.Pojašnjenja radi, Republika Italija je priznala BiH kao samostalnu, suverenu i teritorijalno nedjeljivu državu dana 9. aprila 1992.Arifhodžić u odbrani šefa drži predavanja medijima, a i obmanjuje javnost poredeći deklaracije i rezolucije koje su usvajale neke druge države sa Bećirovićevom inicijativom.

Naime, neke poput SAD-a, Velike Britanije i Njemačke su u svojim parlamentima dale podršku državi BiH po različitim pitanjima, ali je bitno napomenuti da su takve rezolucije i deklaracije dolazile na dnevni red Kongresa, Bundestaga i Britanskog parlamenta na inicijativu domaćih parlamentaraca, a nikako zvaničnika BiH.Činjenica je i da je Evropski parlament usvajao različite dokumente koji se tiču BiH, također, inicirane iz vlastitih redova.

Uz opširno objašnjenje kako je Bećirović dočekan u Italiji, Arifović navodi:- Parlamenti brojnih prijateljskih država već godinama usvajaju rezolucije i deklaracije podrške Bosni i Hercegovini, u kojima posebno naglašavaju važnost podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To su, između ostalih, učinili i parlamenti Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke i brojnih drugih zemalja. Kongres SAD-a je, osim nekoliko usvojenih rezolucija, usvojio čak i zakon kojim podržava suverenitet i nedjeljivost države Bosne i Hercegovine. Također, Evropski parlament je u više navrata usvajao rezolucije i druge akte u kojima se jasno podržala nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine.

Usvojene rezolucije u parlamentima nekih od najvažnijih država na svijetu dovoljno govore koliko je važno da se i u parlamentima drugih država dodatno osnaži podrška Bosni i Hercegovini. To mogu napadati samo pojedinci koji nemaju dovoljno znanja o vanjskoj politici ili koji imaju nečasne namjere.

Nema nikakve sumnje da bi i podrška Parlamenta Italije bila korisna, naročito u svjetlu najnovijih pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine.Naime, tokom svih sastanaka u Republici Italiji, uključujući i sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom, niko nije govorio o notornoj činjenici međusobnog priznanja dvije države, ali jeste o podršci Bosni i Hercegovini i jačanju svestrane saradnje dvije prijateljske države. Inicijativa Denisa Bećirovića o institucionalnoj podršci Republike Italije našoj državi i kroz formu parlamentarne deklaracije je posebno dobrodošla u sadašnjem momentu u Bosni i Hercegovini kada pojedine destruktivne snage dovode u pitanje njenu postojanost. Naročito nakon nedavne nedvosmislene podrške prijateljske Italije prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je, također, pokrenuo i vodio Bećirović.

Kao član delegacije Predsjedništva BiH koja je u zvaničnoj posjeti Republici Italiji i raniji ambasador Bosne i Hercegovine u ovoj prijateljskoj državi, mogu sve nas obradovati ponovnom spoznajom da Republika Italija pridaje prvorazredan značaj odnosima s Bosnom i Hercegovinom. To je najbolje izrazio predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella riječima da je naša zemlja "dragulj u Evropi" i da je od "amblematičnog značaja" za procese na našem kontinentu.Na kraju, potpuno sam uvjeren da građani Bosne i Hercegovine znaju jasno razlučiti činjenice od naručenih i neutemeljenih tekstova.