Politika

BEĆIROVIĆ KOD ERDOGANA: Najveća sramota čovječanstva, potrebno hitno djelovati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji boravi u radnoj posjeti Republici Turskoj, tokom sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zahvalio je Republici Turskoj i predsjedniku Erdoganu na sveukupnoj i velikoj pomoći državi BiH.

Na pres-konferenciji nakon susreta s turskim predsjednikom, Bećirović je naglasio da je Erdogan jedan od najvažnijih svjetskih lidera, te da BiH ima veliku čast da ima takvog prijatelja. Zahvalio je Erdoganu i Republici Turskoj na podršci prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Razgovor sa predsjednikom Erdoganom bio je sadržajan, prijateljski i veoma ohrabrujući. Odnosi između naše dvije države su prijateljski, saveznički i uspješni. Želimo da ta saradnja u narednom periodu bude dodatno osnažena. Naše države vežu neraskidive historijske, duhovne, kulturne, a u posljednje vrijeme i sve jače ekonomske veze – izjavio je Bećirović.

Kako je kazao, od prvog trgovinskog sporazuma između Turske i BiH do danas, vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje bilježi ogroman rast, a potencijal za njen rast je veliki i obje strane su se složile da ekonomsku razmjenu treba podići na jedan još veći nivo.

- Ukupna razmjena, od početnih stotinu i nešto miliona eura, danas je dostigla gotovo milijardu. Vjerujemo da ona u narednim godinama može biti još mnogo veća. Zajednički smo konstatirali da treba ubrzati dinamiku na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, kao i na drugim projektima u BiH – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bećirović ističe da je posebno naglašena potreba za poboljšanjem saradnje u oblasti odbrane, gdje je već između nadležnih ministarstava ostvarena dobra saradnja, a razgovarano je i o nekim aspektima te saradnje koji posebno mogu pogodovati objema zemljama.

-Razgovarali smo i o stradanju nedužnih civila u Gazi, gdje se ženama i djeci dešavaju zastrašujuće stvari. Gaza je najveća sramota čovječanstva i hitno treba zaustaviti ubijanje nedužnih civila i uspostaviti mir i pravdu – rekao je Bećirović.

On je na kraju pozvao predsjednika Turske Erdogana u posjetu Sarajevu i BiH.

Povezani članci