Politika

ASTRONOMSKI HONORAR: Vlada F BiH opravdano smijenila direktora

Agencija koja je osnovana da bi zakonito upravljala nezakonito stečenom imovinom nema tačne podatke o toj imovini

Bivši direktor Agencije Vinko Jakić neće se ni porivremeno vratiti na svoje staro radno mjesto: Sud je odbio njegov zahtjev za privremenom mjerom vraćanja na poziciju do okončanja sudskog spora jer smatra da ga je Vlada F BiH nezakonito smijenila.

Podsjetimo da je premijer F BiH Nermoin Nikšić ovu Agenciju naveo kao jednu od institucija u kojima su evidentirane brojne nepravilnosti.

Skandalozno je da su revizori konstatovali da čak ne mogu potvrditi tačnost podataka o imovini kojom upravlja i raspolaže Agencija, jer je došlo je do trajnog gubitka podataka iz elektronske evidencije krajem 2022. godine, a revizorima je prezentirana evidencija u Excel formatu.

"Do trajnog gubitka podataka došlo je jer podaci nisu bili adekvatno zaštićeni. Prema obrazloženju firme KING ICT d.o.o. koja je vršila pregled uređaja i diskova za pohranu podataka od 19. 12. 2022. godine, konstatovano je da je utvrđen kvar na tri od ugrađenih pet diskova što znači da sa zatečenim stanjem nije moguće vratiti podatke. Vođenje evidencija o oduzetoj imovini u 2022. godini nije se provodilo u skladu sa odredbama Zakona i Uputstva. Direktor nije osigurao jednak unos evidentiranih podataka u pisanom i elektronskom obliku, kako bi se osigurao jednak nivo informacija dostupnih iz obje evidencije. Imajući u vidu navedeno, ne možemo potvrditi tačnost podataka o imovini kojom upravlja i raspolaže Agencija", naveli su revizori.

Revizorski izvještaj koji više liči na optužnicu ponovo je aktuelizirao ulogu bivše Vlade FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, jer se samo po sebi nameće pitanje – zašto Vlada FBiH nije potencirala zakonitost rada Agencije o kojoj su u proteklom periodu pisali i mediji.

Sada su revizori utvrdili i da Agencija godinama nije dostavljala izvještaj o radu Vladi FBiH iako je to zakonska obaveza. No, pitanje je i zašto bivša Vlada FBiH nije tražila izvještaje od Vinka Jakića kojeg je "instalirala" na tu poziciju.

U izvještaju se navodi i da "trajno oduzeta imovina iskazana u vanbilansnoj evidenciji Agencije u iznosu od 10.683.474 KM, koja je prema prezentiranoj dokumentaciji postala vlasništvo, odnosno imovina FBiH, nije evidentirana kao imovina FBiH u Glavnoj knjizi Trezora, što za posljedicu ima da je imovina FBiH manje iskazana za navedeni iznos."

Ono o čemu su pisali mediji, sada je faktički potvrdio revizorski izvještaj. Vinko Jakić se bavio organizovanjem navodno stručnih seminara za koje je isplaćivao basnoslovne honorare, a odabir stručnjaka je vršio sam, bez javnog poziva.

Tako su revizori utvrdili da je u 2022.godini Agencija zaključila 75 ugovora o djelu i jedan ugovor o autorskom djelu za koje je isplaćena neto naknada u iznosu od 83.461 KM.

Za obavljanje utvrđenih poslova pojedini izvršioci ostvarili su neto naknadu u iznosu od 80 KM do čak 28.497 KM!

Nije proveden javni odabir edukatora iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i drugih izvršilaca usluga, već je direktor Vinko Jakić birao izvršioce i utvrđivao visinu naknade.

Spone su i hotelske usluge u Neumu plaćene skoro 100.000 KM. Evidentirana je i razlika između knjigovodstva i stanja na posebnom računu od preko 240.000 KM.

U revizorskom izvještaju je navedeno i da Agencija nije ušla u posjed svih nekretnina koje su vlasništvo FBiH, s obzirom na to da Federalno pravobranilaštvo nije pokrenulo izvršenje nad svim nekretninama.

"Agencija ni pored zakonske obaveze nije izvijestila Vladu FBiH o navedenom, niti je pokrenula aktivnosti prema Vladi FBiH u vezi rješavanja ovog pitanja. Neulazak u posjed ove imovine, koja je u vlasništvu FBiH, može imati posljedice za FBiH, s obzirom na to da postoji mogućnost da imovinom upravlja neko drugo pravno ili fizičko lice. Nekretnine koje su prešle u vlasništvo FBiH u iznosu od 2.036.597 KM, koje su date Agenciji na upravljanje, nisu evidentirane u Glavnoj knjizi Agencije u okviru vanbilansne evidencije, što nije u skladu s članom 55. Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH", navodi se u izvještaju.

Povezani članci