Politika

AMERIKANCI NANIŠANILI HELEZA: Užasna izdaja

Sjedinjene Države su bile razočarane komentarima ministra Heleza u intervjuu Federalnoj TV-u 17. septembra. Sudeći po njegovim primjedbama, čini se da je ministar krivo shvatio ambasadorov blog o BiH, NATO-u i reformi obrane, objavila je danas Ambasada SAD na društvenim mrežama.

Kako se navodi, Sjedinjene Američke Države snažno podupiru aspiracije BiH za NATO.

- Ponosni smo na naš rad s Oružanim snagama BiH (OSBiH), koje se, kako je naglasio ambasador (Michael Murphy), sastoje od patriotskih muškaraca i žena svih nacionalnosti koji su dobrovoljno služili svojoj zemlji. Kao što je istaknuto na ambasadorovom blogu, ovim muškarcima i ženama njihovo civilno političko vodstvo posljednjih godina nije dobro služilo jer je to vodstvo odlučilo usmjeriti svoje vrijeme i energiju na aspirativne izjave o svojoj potpori članstvu BiH u NATO-u, a ne na obavljanje teškog posla potrebnog za jačanje partnerstva BiH s NATO-om i približavanje zemlje članstvu - navodi se u objavi.

Ističu da je ambasador bio jasan da je opstrukcija ovogodišnjeg Programa reformi od strane ministara iz SNSD-a neprimjerena, posebno imajući u vidu zakonsku obvezu svih ministara i zamjenika ministara da “provode potrebne aktivnosti u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, s ciljem pristupanja Bosna i Hercegovina u NATO.”

- Neuspjeh ovih pojedinaca da rade svoj posao u skladu sa zakonom je stvar koju najbolje rješavaju institucije vladavine prava u BiH. Problem za BiH nije status Programa reformi 2023. ili 2024. niti naziv komisije koja ga je izradila. Problem je neprovođenje reformi. BiH je odobrila više od jednog programa reformi, ali gotovo da nema napretka u provedbi. Kao što je navedeno na ambasadorovom blogu, postoje mnoge obrambene reforme koje su u zastoju, poput onih navedenih u Pregledu obrane za 2016. godinu, čija provedba ne ovisi o odobrenju godišnjeg Programa reformi - navode iz Ambasade SAD.

Naglašavaju da te reforme posustaju jer vodstvo Ministarstva nije uspjelo zasukati rukave i prionuti na težak posao vezan uz provedbu.

Ambasador je istaknuo nekoliko njih u svom blogu, uključujući reforme povezane s procesom nabave, upravljanje ljudskim resursima i prodaju viška municije i oružja, kao i uništavanje nestabilne municije i oružja. Ima ih mnogo više.

- Ministar Helez je jučerašnji dan odabrao da odgovori na ambasadorov blog tako što je, između ostalog, napao članove osoblja NATO štaba u Sarajevu i optužio ih da su doveli u zabludu ambasadora i SAD. To je lažno. Ambasador je napisao blog, tačka. NATO štab Sarajevo nije problem; oni jesu i bili su dio rješenja. Grubi pokušaj ministra Heleza da na njih prebaci krivicu za svoje neuspjehe u vodstvu bila je užasna izdaja prijateljstva NATO-a s BiH - poručuju iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Povezani članci