Nauka

MEDIJI MOĆNA SNAGA ZA DOBRO: Dvije knjige i dvije profesorice nam pokazuju put

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je promovsane knjige “Uvod u studije medija - Priručnik za predmete Filozofija medija i Sociologija medija” prof.dr. Fahire Fejzić-Čengić i prof.dr. Halime Sofradžije te “Život je veći od svake obmane: eseji o društvu i medijima”, autorice prof.dr. Fahire Fejzić-Čengić.

Svjesni smo da mediji imaju moć oblikovati javno mnijenje, stvarati ili potvrđivati društvene norme, pa i utjecati na političke odluke.Medijski izvještaji u različitim formama nam nude poglede, ideje i perspektive koje se mogu jako razlikovati od naših te nam mogu pomoći da shvatimo svoje živote i svijet u kojem živimo, poručio je profesor Sead Turčalo nakon promocije.

Kako kaže moć medija leži u tome da mogu i trebaju biti platforma za zagovaranje pozitivnih društvenih promjena i pravde, izazivajući gledatelje, slušatelje i čitatelje da kritički razmišljaju o svijetu u kojem žive.

- Mediji su moćan alat i za pojedince i za društvo u cjelini u čemu leži i njihova društvena odgovornost. Oni nam trebaju pokazati različite perspektive, gradeći tačke spajanja, demistificirajući konstruirane realnosti i pružajući nam informacije koje nam mogu pomoći u donošenju informiranih odluka. Mediji mogu biti, uvjeren sam, moćna snaga za dobro a na svakom od nas je da odgovorno i promišljeno iskoristimo tu moć kako bismo mogli stvoriti bolje okruženje za sve nas, istakao je Turčalo.

Knjigu su promovirali professor emeritus Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Dželal Ibraković, prof.dr. Vedada Baraković, redovna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i doc.dr. Abdel Alibegović sa Odsjeka za sociologiji FPN Sarajevo dok je moderatora biti dekan Fakulteta, prof.dr. Sead Turčalo.Izdavač obje publikacije je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.