Kultura

SEVDAH U KISELJAKU: Jozo i dalje "živi", poseban program za djecu

“Kiseljak, Kiseljak svaki momak veseljak” pjevali su Kiseljačani i sinoć, njima najdražu, “Pjesmu o Kiseljaku”, zajedno sa svim izvođačima prvog koncerta u sklopu manifestacije “Dani Joze Penave”.

Trg Joze Penave bio je pun Kiseljačana ali i gostiju koji su i ove godine došli uživati u sevdalinki, a posebno ostavštini jedne od najvećih legendi narodne glazbe, Joze Penave. Prva večer ugostila je tri orkestra, 10-ak solista te dvije pjevačke skupine.Prava dama sevdaha, Vesna Hadžić okupila je renomiranu ekipu izvođača sevdaha a osim što je nastupila kao solista, gospođa Hadžić je i vodila cijeli program večeri.

Narodnim orkestrom ravnao je prof. Dinko Mujanović dok je Marko Krišto predvodio Lašvanske tamburaše.
Kao solisti nastupili su Željko Šarić, Zlatko Vidović, Alma Subašić, Refija Muslić, Bahrija Hadžijalić, Andrija Števanić, Subhija Šehović, Sandra Ponjević i Amina Bajramović.

Posebne ovacije zaslužili su i domaći izvođači, pjevačka skupina HKUD-a Fra Karlo Kujundžić Brestovsko te mješoviti pjevački zbor i tamburaški sastav HKD-a Napredak Kreševo. 

Koncertu je prisustvovala i unuka pokojnog Penave, gospođa Vihorka Rubić Tomas a obratio se Mladen Mišurić-Ramljak načelnik Općine Kiseljak, koja je i glavni pokrovitelj manifestacije odnosno suorganizator uz udrugu Arka.

U utorak, 18. srpnja planiran je koncert Halida Bešlića. Svi sadržaji su besplatni.

Organizatori zahvaljuju svim sponzorima i pokroviteljima: JP BH Telecom, JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosne, predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradara, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu obrazovanja Kantona Središnja Bosna, “Sarajevskom kiseljaku”, tvrti Boreas sa brendovima Karlovačko i Juicy, tvrtki Grakop, Ceste company, Bosman, Federalnom ministarstvu raseljenih i izbjeglica, predsjedatelju Sabora Kantona Središnja Bosna Draženu Matišiću …

U okviru manifestacije Dani Joze Penave, u nedjelju je održana i kreativno-edukativna radionica za djecu. Djeca su kroz umjetnost imala priliku učiti o stvaralaštvu Joze Penave, ali i osvijestiti važnost kulturnog nasljeđa uopće i ojačati svoju vezu sa sevdalinkom.

Lidija Sejdinović (Teta Pričalica), književnica za djecu, i Tamara Vučinić, likovna umjetnica, kroz zanimljiv spoj književnosti i likovne umjetnost djeci su na njima prirodan, ugodan i prijemčiv način približile sevdah i nastojale ih inspirirati da i se toj temi vraćaju i nakon radionice.

Povezani članci