Kultura

OVACIJE U BANJALUCI: Nagrada glumici Sarajevskog ratnog teatra

U Narodnom pozorištu Republike Srpske sinoć je održana svečana ceremonija zatvaranja XXV Teatar festa „Petar Kočić“ i najboljima su uručene nagrade.

Tokom šest festivalskih dana izvedeno je pet predstava koje su se takmičile u zvaničnoj konkurenciji.

Stručni žiri 25. Teatar festa „Petar Kočić“ 2023. u sastavu: Duško Ljuština, upravnik pozorišta „Ulisis“, Brioni, predsjednik Žirija, i članovi Ana Tasić, pozorišna kritičarka i teatrolog i Nataša Ivančević, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske donijeli su odluke o nagradama koje je saopštila Ana Tasić, navodeći i obrazloženje žirija.

  Stručni žiri Teatar festa „Petar Kočić“ 2023. godine odlučio je:

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Marko Baćović za ulogu Spasoja Blagojevića u predstavi „Pokojnik“, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, autora Branislava Nušića, u režiji Egona Savina.

Uslijedila je dodjela nagrade za najbolju glumicu koju su ove godine ravnopravno podijelile Jasna Diklić za ulogu Ane u predstavi „Moj sin samo malo sporije hoda“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, po tekstu Ivora Martinića, u režiji Ivana Plazibata i Vanja Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i fondacije „Novi Sad – prestonica kulture“ po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića. Jasna Diklić zbog poslovnih obaveza nije mogla prisustvovati dodjeli, ali je poslala poruku koja je pročitana na ceremoniji, a koja glasi: “Drage kolege, dragi prijatelji, spriječena sam da dođem na dodjelu ove prestižne nagrade, jer u isto vrijeme igramo predstavu u Zagrebu. Želim da se zahvalim žiriju koji je prepoznao moju teatarsku odanost. Hvala dragim kolegama, prijateljima, a posebno banjalučkoj publici koja nas je na dirljiv način pozdravila na kraju predstave. Moj prvi profesionalni angažman bio je u banjalučkom Narodnom pozorištu, a na najljepši način se zatvorio još jedan krug. Vaša Jasna Diklić.”

Nagradu za najbolju režiju na festivalu žiri je dodijelio Jugu Đorđeviću za režiju predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i fondacije „Novi Sad – prestonica kulture“ autora Đorđa Kosića.

 

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i fondacije „Novi Sad – prestonica kulture“ po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića.

Zatim je uslijedila dodjela tri specijalne nagrade po odluci žirija XXV Teatar festa „Petar Kočić“. Prvu specijalnu nagradu dobila je Jelena Kajgo za tekst drame „Rolerkoster“ Pozorišta Atelje 212, a istu je uručila Ana Tasić, član žirija.

Glumcu Teodoru Vinčiću dodijeljena je nagrada za specijalni doprinos scenskoj igri, za ulogu robota u predstavi „Rolerkoster“ Pozorišta Atelje 212, zbog nesvakidašnje ubjedljive izražajnosti, izgrađene na jednolično ritualnim, ponavljajućim, specifično krutim pokretima koji autentično predstavljaju odraz veštačke inteligencije, fizički, ali i mimetički veoma ekspresivno. U ime Teodora Vinčića nagradu je preuzela Jelena Kajgo, a uručila je Nataša Ivančević, član žirija.

Posljednja festivalska nagrada uručena je selektorki festivala Slađani Zrnić. Nagradu je uručila Ana Tasić, član žirija.

Povezani članci