Kultura

(NE)RAZUMAN POTEZ PODŽIĆA: Nacionalni spomenik propada jer je perspektivna vojna imovina, da nije mogao bi se urediti

Fondacije čuvari baštine Bassania imala je namjeru svoje aktivnosti na očuvanju kulturno-istorijske baštine u BiH nastaviti čišćenjem nacionalnog spoemnika Debelo brdo. Prema riječima Emira Medanhodžića spriječila ih je birokratija. Pokazalo se da perspektivna vojna imovina u BiH I nije tako perspektivna.

- Nažalost, dobili smo i odbijenicu od Ministarstva odbrane BiH, Ministra Sifeta Podžića, za čišćenje nacionalnog spomenika Debelo Brdo u Sarajevu. Obrazloženje je da je to proglašeno perspektivnom imovinom Ministarstva odbrane BiH i da kao vojni objekat ne može se čistiti dok se ne proglasi neperspektivnom imovinom, napisao je Medanhodžić.

A radi se o zapuštenom terenu koji izgleda kao prije 30 godina sa rovovima, bodljikavom žicom i vrećama sa pijeskom, zaraslim u granje, žbunje i đubre . Ilirska gradina "Debelo brdo" je najznačajnija prahistorijska ilirska lokacija u Sarajevu sa velikim brojem arheoloških nalaza koje se čuvaju u Zemaljskom muzeju.

Fondacija neće odustati od svog cilja uređenja ovog nacionalnog spomenika BiH i nastaviće se boriti pravnim sredstvima i pritiskom javnosti i političkim zagovaranjem na promjeni ove odluke.

- Naš pravni tim razmotriće trenutnu situaciju , analizirati sve pravne okolnosti i regulative i poduzeće sve dalje pravne korake u pravcu rješavanja ovog pitanja. Molimo sve naše prijatelje I saradnike Fondacije da nam pomognu i izvrše pritisak na Predsjednistvo BiH I Ministra odbrane BiH kako bi pozitivno razrješili ovu situaciju u interesu zaštite kulturne baštine BiH. Molim vas dijelite ovu objavu da šira javnost vidi u kakvoj državi živimo koja ne poštuje i ne vrednuje svoje nacionalne spomenike BiH !

Čuvajmo našu Baštinu !

Fondacija čuvari baštine Bassania