Kultura

FRANJEVCI - ČUVARI BOSANSKOG BLAGA: Franjevačka provincija Bosna Srebrena jedna od najvažnijih bh. institucija

Franjevačka provincija Bosna Srebrena jedna je od onih institucija koje se radom značajno posvećuju obrazovanju, negovanju pamćenja, baštini i znanju. Tako pri Franjevačkoj teologiji djeluje i Kulturno-povijesni institut čiji je utemeljitelj Franjevački provincijalat Bosne Srebrene.

- Ciljevi Instituta su poslovi istraživačke djelatnosti, rad na zaštiti povijesno-kulturnog i umjetničkog blaga Bosne Srebrene, kao i na istraživanju, uređenju i zaštiti provincijaskog i samostanskih arhiva, muzeja, galerija i knjižnica - kazao je za Fenu profesor na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima i voditelj Instituta fra Marko Karamatić.

Fra Marko ističe da posebnu pozornost Institut posvećuje istraživanju i objavljivanju pisanog kulturnog naslijeđa, počevši od fra Matije Divkovića (1563–1631), prvog autora iz BiH koji je objavio djela na narodu razumljivom jeziku.

Priređena su i objavljena njegova dva djela "Nauk krstjanski za narod slovinski" i "Sto čudesa" (Venecija 1611), a u izdanju Instituta 2013. objavljena je transkripcija s bosančice na latinicu tih djela u posebnoj knjizi, te reprint (faksimil) izvornika. Druga njegova knjiga "Nauk krstjanski s mnoziemi stvari duhovinemi" (Venecija 1616), te prvi "Bukvar" u BiH (Venecija 1669) su u tisku i bit će objavljeni u traskripciji s bosančice na latinicu i u reprintu (faksimilu) izvornika.

Institut je objavio dva zbornika sa znanstvenih skupova: "Matija Divković i kultura pisane riječi" I (2014) "Matija Divković i kultura pisane riječi" II (2017), te djelo "Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni" (2022) autora Joze Džambe. Objavio je i nekoliko znanstvenih zbornika u suradnji s drugim izdavačem.

Institut je pokrenuo i periodičnu publikaciju "Colloqvia franciscana", prvi broj je izašao 2019, drugi 2020., a u pripremi je sljedeći broj. "Colloqvia franciscana" je posvećena proučavanju franjevačke kulturne baštine u kojoj se objavljuju radovi sa znanstvenih skupova, ali i drugi vrijedni prilozi.

- Za sljedeću godinu predviđeno je tiskanje knjige "'Zagrebački katolički list' o Bosni i Hercegovini 1849-1876". U pripremljenoj knjizi doneseni su svi tekstovi koji se tiču Bosne i Hercegovine - podvukao je fra Marko Karamatić.

Povezani članci