Kultura

ČUDO U ANDRIĆEVOM GRADU: U Travniku uskoro jedinstven projekt u regiji, pomaže i Zagreb

U zgradi Hrvatskog kazališta Travnik, smještenog ispod vlašićkih stijena u prigradskom naselju Jankovići, završava se jedinstven projekt u regiji.

Naime, sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te resornog ministarstva Srednjobosanskog kantona zaljubljenici u magiju teatra privode kraju ideju uređenje prostora simbolično nazvanog „Dom za umjetnike“.

Kada su prije osam godina članovi ovog neobičnog teatra odlučili da potkrovlje zgrade, koje je služilo kao ostava za sve nepotrebne, a srcu bliske predmete, pretvore u prostor u kojem bi odsjedali glumci gostujućih teatara, ali i umjetnici koje put nanese u Andrićev rodni grad, mnogi su bili skeptični.

Međutim, sada niko više i ne sumnja da će se Travnik već naredne sedmice pridružiti svjetskim gradovima koji u odabranom prostoru besplatno ugošćuju umjetnike, govori za FTV prvi čovjek Travničkog kazališta Anto Bilić, dok ulazi u prostor namijenjen za smještaj tridesetak osoba, što će biti od velikog značaja kako za domaćine i njihove goste tako i za lokalnu sredinu.

"Takvi ljudi, umjetnici osobito, donose dašak nečega novog iz svijeta, što je ovdje nama možda nepoznato ili tuđe, a oni s tim svojim dolaskom i boravkom u Travniku ostavit će puno korisnih novih informacija, iskustava, novih saznanja, a ako imamo takav jedan prostor - to će biti od velikog, da ne kažem neprocjenjivog značaja za kulturni život ovog grada", ističe kustos Memorijalnog Muzeja rodna kuća Ive Andrića Enes Škrgo.

"Za ove Andrićeve dane, gdje imamo osam vrhunskih produkcija, za dio je sigurno zaslužan ovaj hostel jer će te uštede za smještaj ljudi po hotelima i plaćanje napraviti ovdje da možemo dovesti i BNP iz Zenice i HNK iz Mostara i teatre iz Zagreba", naglašava Bilić.

I dok ponosno pokazuje sve urađeno, pa i zagrijavanje vode energijom sunca, Bilić ne krije da je ovo rezultat isključivo domaćinskog odnosa, kako bi uštedama na tekućim troškovima osigurali novac za kvalitetne predstave. I nastavljaju:

"Slijedeći projekat će biti postavljanje panela za električnu energiju, i tu bismo napravili uštede. To je ono čemu kazalište teži, ali sve opet iz razloga uštede. Nama je žao novac dati za električnu energiju, ali nije za dobru predstavu", dodaje Bilić.

Uz smještaj ovdje su, kaže, otvorene ruke i srca za susrete s umjetnicima s kojima će se onako domaćinski praviti planovi za kulturnu razmjenu a možda tokom boravka na mjestu u čijoj je neposrednoj blizini početkom prošlog stoljeća boravio Ivo Andrić, te stalna postavka „Znakova pored puta“ donesu i neke nove umjetničke ideje.

"Sam taj ambijent, perferija grada i obronci planine Vlašić, uz dodatak, uz tu kulturnu atribuciju boravka Ive Andrića tokom Prvog svjetskog rata u tim područjima može biti jako inspirativan za umjetnike koje dolaze i vjerovatno će ih potaknuti na neka stvaralaštva u dosluhu s Andrićevim književnošću i drugim atribucijama koje nudi ovaj grad", smatra Škrgo.

Nije nimalo slučajno što će prvi gosti ovog Doma za umjetnike biti glumci koji će ovdje gostovati u okviru Andrićevih dana, sa kojima će se domaćini družiti do kasno u noć. A to i jeste bio prvenstveni cilj ovog neobičnog teatra i njihovog projekta.

Povezani članci