Kultura

BOSANAC UZDRMAO HRVATSKU: Svjetske nagrade mu ne broje, odbio za novac postati katolik

U svijetu priznati bosanskohercegovački muzičar Semir "Sammy" Hasić prošđle godine je oduševio svjetsku muzičku javnost svojom kompozicijom  No More War. Hrvatskim medijima se požalio jer njegovu broncu na Global Music Awards niko nije slavio, za razliku od one koju su osvojili nogometaši.Pred kraj prošle godine javnost je uzdrmao i pričom da mu je plačano da promijeni vjeru.

 Bosanskohercegovački muzički virtouz je u jednom od medijskih istupa ustvrdio kako mu je svojevremeno nuđeno 10. 000 eura da pređe na katoličanstvo.

-Nikada pa ni tada! Ja sam ono što jesam,l ne kažem da je bolje ili lošije, ali sam ono od oca Sulejmana i majke Sanije, musliman, Bosanac sa hrvatskom domovnicom, imam dvojno državljanstvo i takav ću i umrijeti! - istakao je ovaj muzičar.

Hasić je autor četiri nastavne knjige i CD-a, zajednički poznatih kao “Metode Sammy Keyboard”. Objavio je albume i spotove za Croatia Records, Bemix Produktion i Nota Bene, a komponovao je i muziku za razne filmove. U Italiji je 1994. godine dobio titulu svjetskog prvaka na harmonici.

Novo veliko priznanje je bila brončana medalja na Global Music Avards, a što je linkovao medijima u Hrvatskoj nakon prijema nogometaša koji su osvojili isto odličje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- I ja sam dobio broncu na svjetskom natjecanju, za programsku hrvatsku klasičnu glazbu, pa me nitko nije dočekao niti su mediji objavili, javio se u redakciju DNEVNIK.hr-a Semir "Sammy" Hasić.

Muzičku školu pohađao je u Zenici i studirao teoretsko-pedagoški smjer kod profesora Vinka Kreitmeyera u Sarajevu, a na kraju je završio studije kompozicije i dirigiranja u Würzburgu gdje je postao profesor kompozicije i dirigovanja.

Radio je u Muzičkoj školi Benkert sa poznatim horom Fischer, imao je svoju privatnu školu “SAMMY”, organizovao takmičenje “Prva harmonika BiH” i organizovao Udruženje Grada umjetnika Ze-Do kantona. Hasić je producent i kompozitor međunarodnih popularnih melodija, držao je seminare i kurseve širom Evrope, a nastupao je na koncertima širom svijeta.

Kako je zvučala brončana kompozicija, poslušajte u snimci: 

Povezani članci